Genmodifiserte (GMO) produkter inneholder mikroorganismer, dyr eller planter som har fått sine arveegenskaper endret av moderne genteknologi. GMO-teknologien gjør det mulig å sette arvestoff sammen på nye måter. Målet er å tilføre ønskede egenskaper, eller å fjerne uønskede egenskaper.
I Norge er det ikke tillatt med genmodifiserte organismer i fôr uten godkjenning fra Mattilsynet.
Genmodifisert råvare er godkjent
I juni 2023 godkjente Mattilsynet den første genmodifiserte råvaren til bruk i fiskefôr.
Det dreier seg om en olje fra genmodifisert raps. Oljen kan kun brukes til fiskefôr, og er vurdert som trygg for helse og miljø. Både oljen og fôret må merkes som genmodifisert.
Laksen skal imidlertid ikke merkes som genmodifisert, da den har bare spist en råvare og ikke selv er genmodifisert. Derimot kan man ikke bruke genmodifiserte råvarer og samtidig merke laksen som «GMO-fri»/«Non-GM».
Denne oljen brukes i Chile og Canada, men er fortsatt ikke tatt i bruk i Norge.
Merkekravet ved bruk av denne plantebaserte Omega-3 råvaren sier at den må merkes ved import, og fôret må merkes ved bruk.
Importører av mat eller fôr som kan inneholde genmodifisering har ansvar for å følge det norske regelverket på området. Mattilsynet kontrollerer slik import.
GMO og fiskefôr
Norske fiskefôrprodusenter kunne tidligere søke Mattilsynet om dispensasjon for bruk av EU-godkjente genmodifiserte materialer. Fôrselskapene ønsket å ha muligheten til å bruke slikt fôr i fremtidige tilfeller der det blir vanskelig å skaffe ingredienser som ikke er genmodifisert.
Denne muligheten mistet de i 2014, fordi fôrprodusentene aldri har benyttet seg av dispensasjonen. Dersom laksefôrprodusentene ønsker å omsette genmodifiserte fôrvarer i fremtiden, må de søke Mattilsynet om godkjenning i henhold til forskrift om fôrvarer.
Forskning og utvikling
I fremtiden kan det bli vanskelig å få tak i fôringredienser som er helt fri fra genmodifisering. Derfor jobbes det med forskning og utvikling på området.
Nofima satte i 2015 i gang med et fireåring prosjekt der laksen fôres med rapsolje som er genmodifisert til å inneholde omega 3-fettsyrer. Målet var å teste hvordan det påvirker sammensetningen av laksen, laksens helse og om det er spor av GMO i laksen i ettertid.
Resultatene viser at olje fra genmodifisert raps er en god kilde til omega-3 fettsyrer i fôret til laks. Det er få forskjeller (helse, sammensetning og kvalitet) mellom laks fôret på rapsolje rik på DHA og laks fôret med fiskeolje.
Nyttige linker: