Norske myndigheter stiller krav til slakting av laks for at maten skal være trygg å spise og til at prosessen ikke påfører fisken unødig stress og smerte.
Transport av oppdrettslaks tar hensyn til både fiskehelse, miljø og mattrygghet.
Helsetilstanden hos norsk oppdrettslaks er generelt god, selv om flere utfordringer ennå må løses.
Laksen har ifølge lovverket krav på et miljø som sikrer god velferd gjennom hele sin livssyklus. God fiskevelferd bidrar også til god kvalitet på det ferdige produktet.
Det har de siste årene kommet oppdrettsanlegg i mange norske fjorder, men hvilke krav må oppfylles før man får tillatelse til å etablere et nytt oppdrettsanlegg? Her får du svaret.
I 2018 var den samlede verdiskapningen i norsk sjømatnæring på 100 milliarder kroner, viser en analyse av Sintef Ocean. Oppdrett og tilvirkning av laks, samt andre havbruksaktiviteter, utgjorde om lag 68 milliarder kroner.
Ønsker du å finne fakta om ulike sider ved bærekraft i havbruksnæringen? Da kan du besøke en egen nettportal som er utviklet av norske forskere.