Hvor mye omega-3 er det i oppdrettslaks?

Selv om oppdrettslaksen inneholder mindre omega-3 nå enn før, er den fremdeles en viktig kilde til marint omega-3 i norsk kosthold.

Hvor mye omega-3 er det i oppdrettslaks?

De marine omega-3-fettsyrene DHA og EPA er viktig for et sunt og balansert kosthold. Fettsyrene har vist gunstige effekter på både fettsyreverdiene i blodet, spedbarns utvikling, kognitiv helse og immunforsvaret. Den viktigste kilden til omega-3-fettsyrer i det norske kostholdet er fisk og sjømat.

Hvorfor er det mindre omega-3 i laksen?

Fiskemel og fiskeolje, som er kildene til omega-3 i laksen, lages av villfisk. For å kunne øke produksjonen av laks når tilgangen på fiskemel og fiskeolje er begrenset, er deler av de marine ingrediensene erstattet med vegetabilier i fôret. Flere planteråvarer i fôret til oppdrettslaksen gjør at den inneholder mindre marint omega-3 nå enn før. Likevel er oppdrettslaks fremdeles en god kilde til omega-3. Ett måltid med oppdrettslaks dekker en ukes anbefalt inntak av marint omega-3 for friske mennesker. En middagsporsjon med oppdretttslaks (á 150 gram) vil i gjennomsnitt gi 1,8 gram EPA og DHA. Av dette utgjør DHA godt over halvparten. 

I kostholdet til gravide og ammende er det nå gitt en anbefaling fra helsemyndighetene om et inntak av DHA på 0,2 gram per dag.

 

Laksen produserer selv omega-3

Laksens unike biologi gjør at den selv produserer omega-3. Dermed er det mer omega-3 i laksekjøttet enn det er i fôret laksen spiser. Når fôret settes sammen på en riktig måte, kan laksen ifølge Havforskningsinstituttet omdanne plante-omega-3 til marint omega-3.

Laks og helse grafikk over innhold

Nyttig lenke: