Norsk oppdrettsnæring har en klar nullvisjon for rømming av laks, men rømming er fortsatt en utfordring for næringen.
Produksjon av oppdrettslaks fører til mindre CO2-utslipp sammenlignet med produksjon av kjøtt.
Utviklingen av norsk lakseoppdrett skal ta hensyn til miljø, økonomi og sosiale forhold.
Lakselus (lepeophtheirus salmonis) finnes naturlig i alle havområder på den nordlige halvkule. Dette er den vanligste parasitten på laksefisk, og kan representere en stor utfordring for havbruksnæringen.
Sertifiseringer utført av eksterne tredjeparter innebærer et sterkt fokus på bærekraft. Oppdrettsselskaper må oppfylle en rekke krav i de ulike standardene for å kunne bli sertifisert. Her er noen av de mest kjente standardene:
Ifølge norsk lov skal oppdrettsnæringen ta hensyn til miljøet og det lokale økosystemet.
Norskekysten er kjennetegnet av mange og dype fjorder, og en nordgående havstrøm som bidrar til stor vannutskifting. Ifølge myndighetene utgjør utslipp fra havbruk kun 2 % av naturlig omsetning av næringssalter i havstrømmen.