Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) konkluderer med at ingen, heller ikke gravide eller kvinner i fruktbar alder, får i seg skadelige mengder miljøgifter av å spise mye oppdrettslaks. De viktigste miljøgiftene i villaks og oppdrettslaks er PCB, dioksiner og kvikksølv. Ifølge VKM kan man spise over en kilo oppdrettslaks i uken uten at man risikerer å få i seg skadelige mengder av disse stoffene.
Fet fisk er positivt for fosteret
Gravide spiser i dag ikke nok fisk til å dekke kroppens behov for marint omega-3. Mors inntak av fet fisk, som oppdrettslaks, bidrar positivt til utviklingen av nervesystemet hos foster og spedbarn som ammes. Derfor anbefales gravide og kvinner som ammer å spise mer fisk. VKM konkluderer med at helsefordelene med å spise laks er så store at de oppveier den ubetydelige risikoen som dagens nivåer av fremmedstoffer i laksen representerer. Les mer om næringsinnholdet i laksen her.
Endret råd for gravide
Tidligere anbefalte VKM gravide og kvinner i fruktbar alder å begrense inntaket av fet fisk på grunn av høyere nivåer av miljøgifter. Nivåene av PCB, dioksiner og kvikksølv i oppdrettslaks har imidlertid gått ned fordi fiskeoljen i laksefôret til dels er erstattet av vegetabilske ingredienser. Oppdrettslaks inneholder i dag mindre miljøgifter enn villaks. Les mer om hvorfor fiskeoljen er byttet ut med planteråvarer her.
Nyttige linker
- Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) sine risikovurderinger
- Anbefalinger fra Havforskningsintituttet til gravide
- Matportalens anbefalte kosthold for gravide
- Infografikk om trygg sjømat
- Jod og omega-3 er viktig for gravide
- Regjeringens infoside: Trygg sjømat